Energie hebben kun je leren!
Energie hebben kun je leren
‘’Ik sta ’s ochtends op, ga douchen en ontbijten en begin met werk. Dit is sinds vorig jaar voornamelijk thuis. Zoals veel mensen om mij heen bestaat mijn werk uit activiteiten die ik achter de computer verricht. Hierbij zit ik de hele dag geconcentreerd op mijn stoel hard te werken. Rond een uurtje of drie in de middag kom ik standaard in een dip. Nog een kopje koffie dan maar. Zodra ik eindelijk mijn laptop dichtklap ben ik gesloopt. Een rondje wandelen? De bank ziet er té verleidelijk uit… Even liggen dan maar. TV aan. De rest van de avond breng ik vaak zo door. Ik voel me futloos en zou echt de kracht niet hebben om nog te gaan sporten of iets anders te doen.’’
Zo ziet een dag uit het leven van veel mensen eruit. Herken je deze manier van leven? Of herken je het gevoel van weinig energie hebben en lijkt het jou onmogelijk om de lange werkdag vol energie af te sluiten? Dan is het goed dat je deze blog leest. Dit hoeft namelijk niet zo te gaan iedere dag. Een energieke dag hebben kun je namelijk leren. Huh? Energie kun je leren? Dat klopt toch niet? Toch wel. Onze levensstijl, dus de manier waarop we onze dagen doorbrengen, hebben heel veel invloed op hoe energiek we ons voelen. Om dit te bereiken, is het belangrijk te beginnen met het implementeren van voldoende beweging en nachtrust in je dagelijkse routine.
Nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel voor het hebben van een energieke dag. Logisch ook. Maar wanneer heb je een nacht goed gerust? Onderzoek wijst uit dat volwassenen gemiddeld 7-9 uur slaap nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. Om ervoor te zorgen dat ons lichaam ook daadwerkelijk 7-9 uur uitrust in de nacht, is het belangrijk dat je je voorbereid op het slapen gaan. Dit houdt onder andere in: geen cafeïne drinken, het vermijden van schermen met blauw licht, geen zware maaltijden eten tot ongeveer 2 uur voordat je gaat slapen. Het blauwe licht van schermen zorgt ervoor dat het lichaam pas later melatonine aanmaakt (het stofje in je lichaam dat ervoor zorgt dat je gaat slapen) en bij een grote maaltijd moet het lichaam nog hard werken om dit te verteren tijdens je slaap. Hierdoor rust je minder goed uit tijdens het slapen.
Beweging
Waarom je je na zo’n lange dag zitten zo moe en futloos voelt? Je beweegt niet. Je lichaam is niet daadwerkelijk moe, het voelt alleen zo. Door te bewegen blijven je hersens goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof en voeding die ze nodig hebben. Bij te weinig bewegen, krijgen je hersens dus ook minder zuurstof toegediend. Implementeer meer beweging in je doorsnee dag en je zult meer energie hebben, simpelweg omdat je hersens dan beter functioneren! Geweldig toch? Een energieke dag, daar kun je zelf voor zorgen. Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Het veranderen van je levensstijl vergt tijd en doorzettingsvermogen. Daarom willen wij bij Fit To The Limit je hier graag bij helpen!