10.000 Stappen per dag
Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen: de 10.000 stappen. Velen wetenschappers claimen dat je iedere dag minstens 10.000 stappen moet zetten, omdat dit jouw levensverwachting zou verhogen. Maar waarom nou precies die 10.000 stappen? Waar komt dit getal vandaan en waar is dit precies op gebaseerd? In deze blog neem ik je mee. Aan de hand van de bevindingen van hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder, tevens ook bewegingsdeskundige, zal ik de tienduizend stappen onderbouwen en je vertellen wat beweging precies met ons doet.
10.000
De tienduizend stappen is een indicatie voor hoeveel een mens minstens zou moeten bewegen om te voldoen aan de bewegingsnorm. In de afgelopen decennia is het leven van de mens drastisch veranderd. Waar ons lichaam is gemaakt om te lopen, hebben op het moment (heel) veel mensen een levensstijl waarbij ze voornamelijk veel zitten. Het voordeel hiervan is dat veel zwaar lichamelijk werk niet meer hoeft. Denk hierbij aan het oogsten van aardappelen met de hand, of het bouwen van bruggen zonder machines. Een nadeel hiervan is dat ons lichaam niet genoeg tijd heeft gehad om te evolueren naar een zittend wezen. Dit heeft gevolgen. Daarom hebben onderzoekers vastgesteld dat als je iedere dag 10.000 stappen zet, dit een juiste indicatie zou moeten zijn voor voldoende beweging op een dag.
Pak eens de lift
Erik Scherder en Leonard Hofstra, cardioloog en hoogleraar, schreven een boek. ‘Hart voor je brein’. In dit boek beschrijven ze wat beweging precies doet met je lichaam en je brein. Erik beredeneert dat bij een ongezonde levensstijl (te veel eten en te weinig bewegen), rond het 20 e levensjaar de gevolgen al zichtbaar kunnen zijn. Wat er precies gebeurt? De slagaderen slibben dicht. En dit heeft niet alleen gevolgen voor een goede functionaliteit van het
lichaam, maar ook voor je hersenen. Na veel onderzoek beweert hij zelfs het volgende:
“Als je van 4000 naar 8000 stappen per dag gaat dan halveert de kans op overlijden. Van 4000 naar 12.000 stappen vermindert de kans zelfs met twee derde. (…)”
Bron: AD
Volgens Erik wordt het leven ons vaak te makkelijk gemaakt. Onze levens staan het minder toe dat we bewegen en dus zullen we hier moeite voor moeten doen. Zijn tips? Pak eens de fiets in plaats van de auto en de trap in plaats van de lift.
En nu?
Je zult nu wel denken: en wat nu? Gelukkig zijn we bij Fit to the Limit niet beperkt tot het geven van trainingen. We zijn ook gespecialiseerd om jou te begeleiden naar een gezonde levensstijl. Dit doen we door middel van gerichte coaching waarbij we jou helpen om een gezondere levensstijl met meer beweging aan te nemen, die bij jou past. Lijkt dit je wel wat? Neem dan vandaag nog contact met ons op.