FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
8 januari 2024
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Beginnen met krachttraining: een aantal basisprincipes

Krachttraining is een goede manier om je lichaam sterk en in shape te houden. Wil je graag het nieuwe jaar goed beginnen met krachttraining in een sportschool of zelf thuis, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of waar je op moet letten? Dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten. Bijvoorbeeld hoe vaak je het beste kunt trainen voor optimaal resultaat en waar je op moet letten voor, tijdens en na je training. We nemen je mee met een aantal basisprincipes van het beginnen met krachttraining.

  • Let op het behalen van progressieve overbelasting:

Dit principe houdt in dat je geleidelijk de weerstand verhoogt om je spieren uit te dagen en sterker te maken. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van meer gewicht, het verhogen van het aantal herhalingen of het aanpassen van de intensiteit van de oefeningen.

  • Doe compound oefeningen:

Richt je op compound oefeningen, zoals squats, deadlifts en bench presses. Deze oefeningen betrekken meerdere spiergroepen en stimuleren de afgifte van groeihormonen, wat bijdraagt aan efficiëntere spiergroei.

  • Let op de juiste techniek:

Het is cruciaal om de juiste techniek te gebruiken om letsel te voorkomen en de doeltreffendheid van je training te maximaliseren. Als je twijfelt over de juiste uitvoering, vraag dan om begeleiding van een fitnessprofessional.

  • Zorg voor voldoende rust en herstel:

Spieren groeien en herstellen zich tijdens rustperiodes, niet tijdens de training zelf. Geef je spieren daarom de tijd om te herstellen door voldoende rustdagen in je schema op te nemen. Overtraining kan leiden tot blessures en verminderde prestaties.

  • Varieer je training:

Om plateau’s te voorkomen en je lichaam uitgedaagd te houden, is het belangrijk om variatie in je training aan te brengen. Verander regelmatig je oefeningen, sets, herhalingen en rusttijden. Voeg bijvoorbeeld supersets toe aan je schema, waarbij je twee verschillende oefeningen direct achter elkaar uitvoert. 

  • Voeding en hydratatie:

Ondersteun je krachttraining met een evenwichtig dieet dat voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten bevat. Hydratatie is ook essentieel voor een optimale prestatie en herstel. Dus, eet voldoende en drink genoeg water!

  • Consistentie:

Consistentie is de sleutel tot succes bij krachttraining. Het vergt tijd voordat je significante resultaten ziet. Blijf regelmatig trainen en pas, indien nodig, je programma aan op basis van je vorderingen. Maar belangrijk: heb geduld!

  • Luister naar je lichaam:

Als je pijn voelt die verder gaat dan de gebruikelijke spierpijn, stop dan met de oefening en raadpleeg indien nodig een professional. Overbelasting en blessures kunnen optreden als je niet naar de signalen van je lichaam luistert.

We wensen je veel succes met de start van je krachttraining carrière! Mocht je behoefte hebben aan begeleiding, weet ons dan te vinden.

 


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
8 januari 2024
Leestijd
3 minuten