FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
2 maart 2023
Leestijd
2 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Botdichtheid

Vaak denken we dat onze botten een statisch geheel zijn, maar niets is minder waar. Je botten bestaan uit cellen die continu bezig zijn met het uitvoeren van herstellingen. Hiervoor wordt continu bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Als je botdichtheid afneemt (wat vaak op latere leeftijd gebeurt of bij een ongezonde leefstijl), kun je last krijgen van osteoporose. De naam zegt het al: je botten worden poreus en breken dus makkelijker. Soms liggen de oorzaken van het krijgen van osteoporose in de genen, maar vaker niet dan wel. Meestal kunnen we zelf zorgen voor het krijgen en behouden van sterke botten! Hoe? Lees snel verder.

Opgroeien
Tijdens de jeugd wordt meer bot aangemaakt dan afgebroken. Hierdoor groeien we en neemt de botdichtheid steeds verder toe. Dit proces gaat door tot ongeveer een leeftijd van 30 jaar. Op deze leeftijd wordt de zogenoemde ‘piekbotdichtheid’ bereikt. Hoe hoger deze dichtheid, hoe sterker de botten, hoe minder snel ze breken. Bij de meeste mensen neemt naarmate we ouder worden de botkwaliteit af. Hoe snel dit precies gaat hangt af van enkele risico factoren waaronder leefstijl een belangrijke invloed heeft.

Hoe behoud ik sterke botten?
Als het lichaam beweegt, moeten de spieren, botten en gewrichten een inspanning leveren. Deze ‘botbelasting’ verhoogt de piekbotdichtheid op jonge leeftijd en vertraagt de botafbraak op oudere leeftijd. Volgens het voedingscentrum is het belangrijk om iedere week minimaal 2,5 uur te bewegen. Dit helpt om de botten langer sterk te houden. Maar meer bewegen is uiteraard altijd beter. Daarnaast speelt de manier van bewegen een rol. Beweging waarbij de zwaartekracht een rol speelt, zoals wandelen, belast de botten meer dan beweging waarbij de botten niet of nauwelijks worden belast, zoals fietsen of zwemmen. Door de belasting krijgen de botten een prikkel om sterker te worden. Hetzelfde principe is van toepassing op spiergroei.

Wat kan ik nu doen?
Bij onze trainingen maken we gebruik van oefeningen met het lichaamsgewicht en met extra gewicht (zoals kettlebels) die voor een hogere belasting van het lichaam zorgen. Hierdoor maken we niet alleen de spieren, maar ook de botten sterker. Krachttraining is dus ideaal voor het onderhouden van je lijf. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem een kijkje op onze website!


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
2 maart 2023
Leestijd
2 minuten