FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Ervaringen
Datum
22 februari 2023
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

De ervaring van Dymphna

Sinds een aantal jaar moet Dymphna leren leven met een visuele beperking: beschadigd hoornvlies en grotendeels blind aan haar rechteroog. Dit zette haar leven op zijn kop en veel alledaagse activiteiten moest ze opnieuw leren. In het begin was sporten hier nog geen onderdeel van, maar toen ze vorig jaar januari hijgend een trap op liep, besefte ze dat ze haar slechte conditie wilde aanpakken. Zo begon haar zoektocht naar een passende plek om met deze beperking aan haar gezondheid te werken.

“Een sportschool heeft te veel divers licht, vanwege de lampen, dus dat viel af. Een balsport is ook niet handig met deze beperking en eigenlijk wilde ik gewoon vooral mijn conditie terug. Zo kwam ik bij de personal training van Fit to the Limit terecht. Begin februari 2022 ben ik gestart. De trainingen vind ik een feestje: zwaar en leuk tegelijk. Iedere vrijdagochtend doe ik dit.”

In september is Dymphna naast de personal training ook gestart met de bootcamps in Woudenberg. “De bootcamps zijn ’s avonds, dus best wel een uitdaging visueel gezien. Soms bewegen de lantaarnpalen of golft een muur omdat we daar een oefening tegen doen. Maar het leuke van de bootcamp, dus de medesporters en het buiten sporten, winnen het van de beperking.”

Naast de personal training op vrijdag is ze begonnen met een keer per week deel te nemen aan de bootcamps in Woudenberg. Inmiddels is haar conditie er onwijs op vooruit gegaan, en probeert ze twee keer in de week te gaan. “Ik heb nu veel meer energie. Daarnaast zet ik iedere dag 10.000 stappen (of meer) en vind ik het heerlijk om buiten te zijn. Als ik nu na een jaar terugkijk, was mijn eerste doel de conditie weer op pijl te krijgen en sporten weer leuk vinden met de visuele beperking, deze twee doelen zijn meer dan geslaagd. Hoewel het nooit een hoofddoel was, ben ik ook nog eens afgevallen wat natuurlijk ook fijn is. Het sporten is nu iets om naar uit te kijken en natuurlijk is het soms koud of nat en dan vergt het wat moeite om de sportkleding aan te trekken, maar eenmaal bezig is het gewoon leuk (op de burpees na dan…).”

“Mocht iets fysiek of visueel niet lukken dan zijn er nog genoeg andere oefeningen die worden aangedragen door de trainers om je in het zweet te werken. Je kan gewoon eigenlijk altijd meedoen en lekker actief bezig zijn op je eigen niveau.”

We zijn als Fit to the Limit onwijs trots op Dymphna dat ze ondanks haar beperking toch aan haar gezondheid wilde werken en deze stap heeft genomen. We begeleiden haar graag op iedere manier die voor ons mogelijk is! Is jouw verhaal vergelijkbaar en wil je net als Dymphna deze stap zetten? Neem vrijblijvend contact met ons op de mogelijkheden te bespreken!


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Ervaringen
Datum
22 februari 2023
Leestijd
3 minuten