FITBLOG
ARTIKEL
do's en don'ts van vega(n) dieet
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
5 april 2023
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Do’s en don’ts voor vega(n) dieet

Als je de keuze maakt om vegetarisch of veganistisch te eten, is dat een belangrijke stap in de richting van een gezondere levensstijl. Maar het kan ook overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen. In deze blog gaan we de do’s en don’ts van het vega(n) dieet bespreken, zodat je goed voorbereid aan deze reis kunt beginnen.

 

Do’s:

 

  • Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn essentieel voor het opbouwen van spieren en het in stand houden van een gezond lichaam. Als je ervoor kiest om vega(n) te eten, moet je op zoek gaan naar andere bronnen van eiwitten. Voorbeelden hiervan zijn bonen, noten, tofu en tempeh.

  • Eet een gevarieerd dieet

Een gevarieerd dieet is belangrijk voor het binnenkrijgen van alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zorg ervoor dat je veel verschillende soorten groenten en fruit eet en probeer nieuwe recepten uit om je maaltijden interessanter te maken.

  • Eet genoeg ijzer

IJzer is belangrijk voor het transporteren van zuurstof in ons lichaam. Als je geen vlees eet, moet je op zoek gaan naar andere bronnen van ijzer, zoals bonen, spinazie, broccoli en volkoren granen. Combineer deze voedingsmiddelen met vitamine C-rijke voedingsmiddelen om de ijzeropname te verhogen.

  • Plan je maaltijden

Als je een vega(n) dieet volgt, is het belangrijk om je maaltijden goed te plannen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je geen belangrijke voedingsstoffen mist. In het begin zal dit wat meer tijd kosten, maar zodra dit een gewoonte is geworden, zal dit ook meer vanzelf gaan!

 

 

Don’ts:

 

  • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, zout en verzadigde vetten. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden en ga voor natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen (kies bijvoorbeeld eerder voor tofu dan een vleesvervanger).

  • Eet niet teveel koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk voor ons lichaam, maar het is belangrijk om ze in de juiste verhouding te eten. Vermijd bewerkte koolhydraten en kies voor volkoren granen en groenten met een lage glycemische index.

  • Eet niet te weinig calorieën

Als je een vega(n) dieet volgt, kan het moeilijk zijn om voldoende calorieën binnen te krijgen. Zorg ervoor dat je genoeg eet en je energielevels op peil houdt. Het kan bijvoorbeeld helpen om de eerste periode je voeding bij te houden in een app (zoals MyFitnessPal), zodat je zicht hebt op hoeveel calorieën je binnenkrijgt!

  • Vergeet niet om genoeg B12 te krijgen

B12 is een belangrijke voedingsstof die voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Als je geen dierlijke producten eet, moet je B12-supplementen nemen om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt.

 

Kortom, als je ervoor kiest om vegetarisch of veganistisch te eten, zijn er bepaalde dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je dieet gezond en compleet blijft! Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de do’s en don’ts voor het vega(n) dieet? Stel ze dan gerust aan een van onze trainers na je bootcamp! Twijfel je nog over vega(n) eten? Lees dan een van onze eerdere blogs over waar dit allemaal goed voor is! 

do's en don'ts van vega(n) dieet


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
5 april 2023
Leestijd
3 minuten