FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
15 november 2021
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Feiten en fabels over een gezonde leefstijl

Tegenwoordig kun je alles wat je wilt weten vinden op het internet. Hier kan iedereen ook van alles op zetten. Als we het hebben over een gezonde leefstijl, beweging en voeding zijn er veel fabels de wereld in geholpen. Té veel! Wat is nou waar en wat niet? Wat zijn feiten en wat zijn fabels? Wij zetten er een aantal op een rij voor je.

1. Je kunt plaatselijk vet verbranden – FABEL
Misschien is dit wel de misvatting van de eeuw. Je kunt niet plaatselijk vet verbanden. Waar jouw lichaam meer of minder vet opslaat is voornamelijk genetisch bepaald. Dus door alleen maar buikspieroefeningen te doen ga je niet van dat extra buikvet afkomen helaas!

2. Eten na 20:00 zorgt voor meer vet opslag – FABEL
Of je vet opslaat heeft te maken met het overschot aan calorieën die je op een dag tot je neemt. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan naar de invloed van het tijdstip waarop je eet. Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert of je écht trek hebt of niet. Heb je na 20:00 ’s avonds nog trek? Dan kun je gerust wat eten.

3. Van koolhydraten word je dik – FABEL
Je komt niet aan in gewicht door het eten van koolhydraten. Koolhydraten is de brandstof van je lijf. Jouw lichaam zet koolhydraten om in energie en deze heb je dus ook nodig om te kunnen functioneren. Je komt wél aan van een consistent overschot aan koolhydraten. Dit betekent dat je er voor een langere periode meer binnenkrijgt dan verbrandt.

4. Je moet bewegen om af te vallen – FABEL
Dit is ook een fabel. Of je aankomt of afvalt heeft te maken met je inname en uitgave van energie. Krijg je meer energie binnen dan je verbrand? Dan zal je op den duur aankomen. Verbrand je meer energie dan je binnenkrijgt? Dan zal je afvallen. Als je niet beweegt maar minder calorieën binnen krijgt dan je alsnog verbrand in rust, zal je ook afvallen. Echter heeft bewegen velen gezondheidsvoordelen, dus raden wij het altijd aan om iedere dag te bewegen!

5. Gezonde leefstijl verkleint kans op ziekten – FEIT
Daar is ‘ie dan! Er zit ook nog een FEIT tussen. Een gezonde leefstijl verkleint inderdaad de kans op (chronische) ziekten. Voornamelijk is overgewicht een grote (indirecte) oorzaak voor veel verschillende ziekten: diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker. Een gebalanceerde leefstijl is een belangrijke factor voor het hebben van een gezond lijf!

Wil jij werken aan een gezonde leefstijl? Wij ondersteunen je graag in dit proces met advies en trainingen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen!

Bron: www.voedingscentrum.nl


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
15 november 2021
Leestijd
3 minuten