FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
25 mei 2021
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Goed voor de planeet én jezelf

Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorbijkomen: we moeten duurzamer eten. Het milieu en de aardbol zijn steeds vaker onderwerp van gesprek. Netflix series als Seaspiracy, Sustainable, Cowspiracy en Food Inc. zijn razend populair. Niet omdat ze vermakelijk zijn om te kijken, maar vooral echte eyeopeners zijn als het gaat om wat de impact is van onze manier van leven op het klimaat. Als je bewust bezig bent met sporten en gezonde voeding, kan het zeker geen kwaad ook duurzamere voeding in acht te nemen. Dit niet alleen omdat het beter is voor onze planeet, maar vaak ook voor jezelf. Wil je weten wat de belangrijkste stappen zijn om duurzamer te eten? Lees dan nog even door!

Eet minder vlees
Deze stap zal vast niet als verrassing komen: vlees heeft een onwijs slechte invloed op het milieu. Dit komt doordat voor vlees, dus het houden van vee, er veel land, water én voer nodig is. En dit veevoer moet voordat het gegeten wordt, ook verbouwd worden. Dus dit heeft veel water nodig en moet vervoerd worden. Dit heeft allemaal effect op de uitstoot van broeikasgassen. Een goed alternatief? Peulvruchten en noten. De klimaatbelasting van
peulvruchten is al 10 keer lager dan dat van rundvlees.

Minder vlees eten hoef je zeker niet alleen voor onze aardbol te doen, maar ook voor jezelf. In vlees zitten belangrijke voedingsstoffen als vitamine B, eiwit en ijzer. Maar te veel (bewerkt) vlees, is schadelijk voor je gezondheid. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) brengt bijvoorbeeld de volgende risico’s met zich mee:
– 10% hoger risico op beroerte
– 10% hoger risico op darmkanker
– 15% hoger risico op diabetes type 2
– 20% hoger risico op longkanker

Gelukkig zijn er tegenwoordig héérlijke vleesvervangers op de markt! Kijk eens in het vega-assortiment bij de Albert Heijn. De ruig burger vind ik stiekem lekkerder dan een rundvleesburger, dus zeker het proberen waard! En de vleesvervangers zitten ook boordevol vitamine B, ijzer en eiwit. Geen vlees meer nodig dus 😉

Eet niet meer dan nodig
Veel mensen in onze samenleving eten structureel meer dan ze nodig hebben. Dat is te zien in de cijfers van de volksgezondheid: in totaal heeft 50% van de volwassenen in Nederland overgewicht. Als iedereen beter op maat gaat eten, dus niet meer dan ze nodig hebben, zal dit veel effect hebben. Voor je eigen gezondheid én voor het milieu! Want als we minder eten, hoeft er ook niet zoveel eten geproduceerd te worden.

Een makkelijke manier om hieraan te werken met maximaal effect: eet minder snacks en snoep. Dit zijn producten die jouw lichaam niet nodig heeft, maar wel veel kosten om te produceren. Denk aan de verpakkingen en vervoer van deze producten. Dit is een onnodige belasting voor het milieu en jezelf! Hetzelfde geldt voor het drinken van frisdrank. Houd het zoveel mogelijk bij het drinken van water, thee en koffie. Toch behoefte aan water met een smaakje? Doe dan eens een schijfje komkommer, citroen, gember, sinaasappel of munt in je glas water.

Er zijn nog meer manieren om zo goed mogelijk voor jezelf en de planeet te zorgen, denk maar aan het eten van seizoengroenten en tegengaan van voedselverspilling. Kijk hiervoor op de site van het voedingscentrum!

Wil jij nou graag een gezonder voedingspatroon ontwikkelen, waarbij je voor jezelf én onze planeet zorgt? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op.


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
25 mei 2021
Leestijd
3 minuten