FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
1 april 2021
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Ik sport. Moet ik nu eiwitshakes nemen?

“Ik sport. Moet ik nu eiwitshakes nemen?”
Als je bezig bent met sporten, krachttraining en gezonde voeding, zie je het ongetwijfeld voorbij komen: eiwitsupplementen. Van proteïne shakes tot proteïne pannenkoeken en repen. Overal lees je iets anders en iedereen heeft andere ervaringen hiermee. “Als je sport moét je ook extra eiwitten nemen!”, hoor je vaak. Maar is dit wel zo? Wij gingen op onderzoek uit om de fabels over de eiwitshakes de deur te wijzen en meer duidelijkheid te scheppen over wat nou echt nodig is. Met behulp van de wetenschappelijke kennis van het voedingscentrum schreven wij deze blog.

Wat is proteïne?
Proteïne is een bouwstof en voedingsstof voor ons lijf. Het bevat aminozuren waar ons lichaam niet zonder kan. Deze zijn onder andere noodzakelijk voor het opbouwen van cellen. Als je een gevarieerd dieet hebt, krijg je in principe voldoende eiwitten binnen. Zo zitten er veel eiwitten in vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten. Eet je geen vis, vlees of zuivel? Dan is het belangrijk om deze te vervangen. Vleesvervangers zitten bijvoorbeeld vol eiwit! Fanatieke sporters lopen meer spierschade op tijdens hun trainingen en daarom is de behoefde naar eiwit groter. Om deze reden voegen ze eiwitpoeder toe aan hun maaltijden, om aan deze behoefte te voldoen.

Worden je spieren sneller sterk door eiwit?
Dit wordt vaak gedacht, maar helaas niet. Dus een fabel! Als iedereen slechts door het innemen van veel eiwit gespierd kon worden, dan liep de wereld waarschijnlijk vol bodybuilders. Eiwit helpt bij het spierherstel na een training. Je spieren groeien niet sneller door de eiwitten. Neem je te veel eiwit tot je? Dan gebruikt je lichaam dit als brandstof of wordt het omgezet in vet. Dit is vaak het tegenovergestelde resultaat dan in eerste instantie wordt verwacht.

Krijg ik voldoende eiwitten binnen?
Volwassen personen hebben gemiddeld elke dag 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Zoals hierboven beschreven krijgen de meeste mensen vanzelf voldoende eiwitten binnen. Maar als je wilt afvallen, aankomen of een ander specifiek lichamelijk doel hebt, helpt het vaak om inzicht te krijgen in je voeding. De beste manier om dit te doen is om je voeding bij te houden. Tegenwoordig kan dit heel gemakkelijk met de MyFitnessPal app. Hier kun je je voeding bijhouden door simpelweg het product te scannen. Zo krijg je niet alleen meer inzicht in het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, maar ook in de andere voedingsstoffen, zoals de eiwitten, vitamines en mineralen. Twijfel jij nou of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Of je wellicht supplementen moet nemen? Bij Fit to the Limit helpen we je hierbij. Naast het geven van training, helpen we ook met leefstijl- en voedingsadviezen. Neem nu contact met ons op!


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
1 april 2021
Leestijd
3 minuten