FITBLOG
ARTIKEL
Bootcamp trainer Woudenberg
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
3 augustus 2023
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Koken zonder pakjes en zakjes challenge! Doe je mee?

Wil je afvallen, aankomen, fitter worden, gezonder eten, je energieker voelen of beter slapen? Voeding heeft een enorme impact hierop. Maar, meer dan 70% van alles wat je in de supermarkt kunt kopen is ultra-bewerkte voeding. Deze producten zitten vol zout, suiker en bloem, omdat dit goedkope grondstoffen zijn. Echter, zijn dit niet de meest gezonde ingrediënten als we deze continu in grote hoeveelheden binnen krijgen. Daarom is het een goede stap om in plaats van een dieet te volgen, natuurlijker te gaan eten. Dus zo min mogelijk bewerkte voeding. Wij dagen je de komende maand uit om de hele maand augustus te koken zonder pakjes en zakjes!

En dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Een gewoonte veranderen kost tijd en energie. Koken met kant-en-klare kruidenmixen en sauzen is gemakkelijk en snel. In een samenleving waarin we altijd haast hebben is dit natuurlijk ideaal. Maar zoals je hierboven al heb gelezen helaas niet de beste keuze voor ons lijf. Daarom kunnen we kleine stapjes zetten in de richting van minder bewerkt, meer natuurlijke voeding. En daar beginnen we deze maand mee. Door te koken zonder pakjes en zakjes, maar met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, hebben we in ieder geval een avondmaaltijd zonder al te veel suiker en zout. En om je een handje te helpen deze maand hebben we alvast een recept voor je uitgekozen:

 

Recept zonder pakjes en zakjes:

Sperziebonengehakt met satésaus (4 pers)

Ingrediënten:

  • 350 g rundergehakt
  • 400 g sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 2 grote uien
  • 100 g ongezouten pinda’s
  • 1 el sambal
  • 2 knoflooktenen
  • 1 klontje trassie
  • 200 ml kokosmelk
  • Scheutje Japanse sojasaus
  • Scheut plantaardige olie
  • Zout

 

Bereiden:

Maal de pinda’s met uien, knoflook, sambal, trassie en snufje zout een paar minuten in de keukenmachine/blender tot een smeuïge pasta. Af en toe losschrapen van de wand. Snij de sperziebonen in stukjes van 3 cm en kook beetgaar in gezouten water. Giet af. Snij de paprika in blokjes. Verhit olie in een hapjespan en fruit de pindapasta al omscheppend 2 minuten tot het lekker ruikt. Doe het gehakt erbij bak kort rul. Voeg de paprika toe en bak al omscheppend mee. Roer kokosmelk, sojasaus en wat zout erdoor. Doe de uitgelekte sperziebonen erbij en laat met deksel op de pan nog 2 minuten sudderen. Breng eventueel op smaak met extra sojasaus of zout. Lekker met rijst.

(bron: Koken met Karin – Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek, door Karin Luiten)

 

Doe je mee met de challenge? Laat het ons weten!

food


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
3 augustus 2023
Leestijd
3 minuten