Stress
Stress is een onderwerp waar we allemaal wel bekend mee zijn. Stress is niet per definitie ongezond: vaak functioneren we juist beter als we momenten van stress ervaren. Langdurige stress daarentegen kan erg schadelijk zijn voor onze gezondheid. De bekendste vorm van langdurige stress is de stress die we kunnen ervaren als gevolg van een hoge werkdruk. Er zijn echter nog meer vormen van stress die een gevaar kunnen vormen voor je mentale en fysieke gezondheid, waaronder Oxidatieve stress. Deze vorm van stress is minder bekend in de volksmond, maar niet minder van belang. Daarom leggen wij in deze blog precies uit wat Oxidatieve stress is en waar het door wordt veroorzaakt.
Ons lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren, net als een auto dat brandstof nodig heeft om te kunnen rijden. Energie wordt via een ingewikkeld chemisch proces geproduceerd in de cellen van ons lijf. Even kort door de bocht: het voedsel dat we eten wordt verbrand. Hier is zuurstof voor nodig. Zuurstof ademen we in en wordt via ons bloed naar de cellen vervoerd. In deze cellen wordt de energie geproduceerd. Tijdens dit proces komen er stoffen vrij. Deze stoffen worden ook wel vrije radicalen genoemd. Dit is te vergelijken met de uitlaatgassen van de auto. Deze vrije radicalen zijn gezond en helpen mee aan de bestrijding van virussen en bacteriën. Om ervoor te zorgen dat er geen overschot aan vrije radicalen in ons lichaam ontstaat, hebben we antioxidanten. Zijn er te weinig
antioxidanten in het lichaam aanwezig? Dan is er sprake van Oxidatieve stress.
‘Oké… Ingewikkeld chemisch proces. Maar wat heeft dit nou precies met je gezondheid te maken?’ hoor ik je al denken. Ons lichaam is een fragiel ecosysteem waarbij alles met elkaar verbonden is. Net zoals de planeet. Als het systeem ergens een storing heeft, ofwel een disbalans, kan dit gevolgen hebben voor de rest van het gehele systeem. Daarom is het van belang om je bewust te zijn van de voornaamste oorzaken die Oxidatieve stress kunnen veroorzaken. Ofwel ervoor kunnen zorgen dat jouw systeem uit balans raakt. De meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:
– Opname van diverse giftige stoffen en zware metalen uit het milieu.
– Roken, overdadig alcoholgebruik, drugs en diverse medicamenten. Met roken ademt men direct vrije radicalen in.
– Aanhoudende stress, zowel lichamelijk maar ook ten gevolge van psychische belasting.
– Een laaggradig ontstekingsbeeld, als gevolg van een lekkende darm of een niet volledig genezen infecties als Pfeiffer, Lyme etc. Meestal zijn diverse ontstekingswaarden verhoogd.
– Intensieve sportbeoefening met name topsport.
– Blootstelling aan Uv-straling.
Zelf zorg je ervoor dat je je lichaam zoveel mogelijk in balans houdt! Een gezonde leefstijl is hierbij cruciaal. Heb je hierover vragen of hulp nodig? Daar zijn we voor. Neem gerust contact met ons op!