FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
7 september 2022
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Vetcellen

Vetcellen… we kunnen ons er vast allemaal wel een voorstelling van maken van wat dit ongeveer inhoudt. Maar hoe werken vetcellen precies? En welke functie hebben ze in ons lichaam? Wát zijn vetcellen eigenlijk? Er is veel wat de meesten van ons niet weten over de vetcellen in ons lichaam. Daarom schreven we voor vandaag een informatieve blog over dit onderwerp! Lees je mee?

Wat zijn vetcellen?
Een grote hoeveelheid vet is opgeslagen in de zogeheten Adipocyten, oftewel de vetcellen in ons lichaam. Vetcellen hebben meerdere taken in je lichaam. Ze zorgen voor isolatie, slaan energie in de vorm van vet op, beschermen belangrijke organen, zoals bloedvaten en zenuwen en helpen je lichaamstemperatuur te regelen.

Hoe werken vetcellen?
Ongeveer veertig procent van de energie in onze voeding wordt geleverd door vetten. Deze vetten worden opgeslagen in de vetcellen. Als het lichaam energie nodig heeft, verbrandt het deze vetten weer. Hierdoor levert vet energie aan andere weefsels in je lichaam die het nodig hebben. Bij de regulatie van opslag van vet en het vrijkomen van vet zijn hormonen betrokken. Deze hormonen worden door het vetweefsel zelf gereguleerd. Een voorbeeld hiervan is leptine. Leptine doet het hongergevoel afnemen. Hoe meer leptine in het bloed circuleert, hoe voller je je voelt.

Hoe ontstaan vetcellen?
Vetcellen vermenigvuldigen zich op het moment dat een vetcel te vol dreigt te raken. In de periode van 0-20 jaar oud is dit een natuurlijk proces. In principe stoppen de vetcellen rond het 20e levensjaar met vermenigvuldigen aangezien je lichaam dan is uitgegroeid.

Nemen vetcellen af als je gewicht verliest?
In principe blijft het aantal vetcellen nagenoeg gelijk, ook als je veel afvalt. Het gevolg hiervan is dat er meer lege, en dus onverzadigde vetcellen zich in het lichaam bevinden. Zoals we net hebben geleerd geeft een volle vetcel het hormoon leptine af, wat ervoor zorgt dat we ons verzadigd voelen. Bij een kleiner aantal volle vetcellen is de kans groter dat het "volle” gevoel ook minder is.

De eerste twintig jaren zijn erg belangrijk voor het ontwikkelen van een gezond aantal vetcellen. Ben je bang dat dit voor jouw kind niet het geval is, dan is het belangrijk om na te gaan of je kind voldoende lichaamsbeweging krijgt, en dus genoeg opgeslagen energie verbrandt.

Fit to the Limit helpt jou en je kind graag bij het ontwikkelen en onderhouden van een gezond lichaam dat in balans is. Hoe? Neem een kijkje op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op!


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
7 september 2022
Leestijd
3 minuten