FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
3 februari 2023
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Vitamine D: bijslikken of niet?

Een vraag waar niemand een eenduidig antwoord op heeft op het moment is: moet je vitamine D bijslikken of niet? Vitamine D kennen we allemaal wel: de zon-vitamine. De zon is de belangrijkste bron voor Vitamine D. Onder invloed van de zon kan ons lichaam zelf deze ‘vitamine’ aanmaken. Wij zetten hier vitamine tussen aanhalingstekens, omdat het eigenlijk een hormoon is. Dit hormoon is essentieel voor overleving: we hebben het nodig om goed te kunnen functioneren. Waar we de meeste vitamines binnen kunnen krijgen via onze voeding, hebben we voor voldoende vitamine D zonlicht nodig.

Wat is vitamine D precies en waar is het goed voor?

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Vitamine D komt in de voeding voor in 2 vormen: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

De vitamine, of hormoon, is onwijs belangrijk voor de werking van onze botten, het immuunsysteem, zenuwstelsel, stofwisseling, het optimaal werken van de spieren, de huid, stressreductie en nog veel meer. Van levensbelang dus.

Hoe kom ik aan vitamine D?

Vitamine D3 wordt aangemaakt in het lichaam wanneer de huid en ogen tegelijkertijd in contact zijn met de zon. Volgens de orthomoleculair specialisten van Werkatleet is een voorwaarde dat de zon sterk genoeg moet zijn. “Je kunt dit meten door – wanneer de zon schijnt – naar je schaduw te kijken. Is de schaduw korter dan je lichaamslengte én heb je een T-shirt aan en geen zonnebril op? Je bent ready to go. Als je een zonnebril draagt, dan denkt je brein dat het avond is en zal de vitamine D productie niet op gang komen. Laat die zonnebril dus zo veel mogelijk af.”

Moet ik vitamine D bij slikken?

In Nederland is de zon alleen in de zomermaanden sterk genoeg om vitamine D aan te kunnen maken. In de maanden met een R in de naam wordt suppletie van vitamine D sterk geadviseerd. Vitamine D is een vitamine die het best in het lichaam opgenomen wordt in combinatie met vet: het is een vet oplosbare vitamine. Het beste kan het vitamine D supplement ingenomen worden in combinatie met vitamine K2 (uit voeding: kaas, lever, ei, of als supplement). Vitamine K2 zorg ervoor dat Vitamine D2 goed kan worden opgenomen in het lichaam.

 Kortom: eigenlijk zou iedereen in Nederland een groot deel van het jaar Vitamine D bij moeten slikken, simpelweg omdat de zon het grootste deel van het jaar niet sterk genoeg is. Maar hoe groot moeten de hoeveelheden zijn per dag? Kijk op www.voedingscentrum.nl/vitamined om te zien hoeveel jij bij zou moeten slikken aan vitamine D.


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Artikel
Datum
3 februari 2023
Leestijd
3 minuten