Waarom Omega 3, 6 & 9 belangrijk zijn voor een gezond lijf
Als we het hebben over voeding, kunnen we dit onderwerp direct opsplitsen in twee onderdelen: macro’s en micro’s. De macro’s bevatten de koolhydraten, eiwitten en vetten die je via je voeding binnenkrijgt. De micro’s zijn de vitamines, mineralen en spoorelementen. Om aan een gezond voedingspatroon te voldoen, is het van belang dat je van al deze onderdelen niet te veel, maar ook niet te weinig binnenkrijgt. Het draait allemaal om de balans. Dit gebalanceerde patroon vereist aandacht. In deze blog zoomen we in op één specifieke macro die niet bij iedereen even bekend is: vetten.
Omega 3
Er zijn drie verschillende Omega vetzuren: Omega 3, 6 & 9. We beginnen bij de belangrijkste: de Omega 3. Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. De vetzuren dragen bij aan de instandhouding van het cholesterolgehalte in je bloed en de werking van het hart. Er zijn 3 verschillende soorten Omega 3:
– ALA (alfa-linoleenzuur)
– EPA (eicosapentaeenzuur)
– DHA (docosahexaeenzuur)
De ALA-vetzuur kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus binnen zien te krijgen uit onze voeding. We vinden de ALA vooral in lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines. De EPA en DHA worden ook wel visvetzuren genoemd: ze zijn voornamelijk te vinden in (vette) vis. De vissen halen deze vetzuren uit algen. Eet je geen vis? Dan kun je omega-3 supplementen gebruiken waarbij EPA en DHA direct uit de algen wordt gehaald.
Omega 6
De Omega 6 is net als de 3 een meervoudig onverzadigd vetzuur. Een belangrijke Omega 6 is de Linolzuur. Deze is voornamelijk belangrijk bij de groei en ontwikkeling van kinderen, een gezonde huid en wederom helpt ook dit vetzuur om de cholesterolgehaltes in stand te houden.
Omega 9
Als laatst hebben we nog de Omega 9. Hier is minder over bekend dan broertjes 3 en 6. De 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en komt voor in noten, notenolie, olijfolie en avocado’s. Bij deze is het echter niet noodzakelijk dat je hem binnenkrijgt via de voeding, aangezien je lichaam hem zelf ook aanmaakt! Volg je een gezond en gevarieerd dieet waarin je regelmatig bovenstaande producten terugvindt? Geen zorgen, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk voldoende Omega vetzuren binnen! Bestaat jouw dieet voornamelijk veel uit verzadigde (lees: dierlijke) vetten? Probeer dan om een deel van deze producten te ruilen voor producten met onverzadigde (lees:
plantaardige) vetten. Dan krijg je automatisch voldoende Omega’s binnen!
Heb je nog vragen over deze blog of op zoek naar andere informatie wat betreft voeding? Bij
Fit to the Limit geven we graag advies op maat. Neem gerust contact met ons op!