FITBLOG
ARTIKEL
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
4 mei 2021
Leestijd
3 minuten

Deel dit artikel
Terug naar overzicht

Thuiswerkers opgelet: zit jij wel goed?

Thuiswerkers opgelet: zit jij wel goed?
Velen van ons werken al sinds het begin van de corona crisis thuis. En ondanks dat dit ook voordelen heeft, heeft het zeker ook nadelen. Thuis heb je waarschijnlijk lekkerdere koffie, kun je langer uitslapen en ben je ook gelijk na werk thuis! Maar aan de andere kant heb je minder sociale contacten en beweeg je hoogstwaarschijnlijk minder op een dag. Ook is de thuiswerkplek waarschijnlijk niet altijd optimaal en zit je niet in de juiste houding. Dag in dag uit. Dit heeft gevolgen voor je lichaam. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om je houding thuis te verbeteren.

Waarom slecht?
Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het niet goed om de hele dag te zitten. Beweging is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Maar als je dan toch veel moet zitten, is het wel belangrijk om dit in de juiste houding te doen. Wat gebeurt er nou precies waardoor een slechte houding daadwerkelijk zo slecht is?

De meest voorkomende fout is zitten met een kromme rug. Dit heeft als gevolg dat het gewicht van je hoofd zich niet meer recht boven je lichaam bevindt, maar belast op je ruggenwervel. Je ruggenwervel bevat onwijs veel zenuwen en spiertjes en dus kan deze verkeerde houding zorgen voor rugklachten. Hoe lossen we dit op?

Pas je werkplek aan
Allereerst is het belangrijk dat je op de stoel zit met je rug recht, schouders omlaag en borst naar voren. Een goede bureaustoel met rugleuning helpt hierbij. Daarnaast kun je het beste je voeten plat op de grond zetten. Dit zorgt ervoor dat je onbewust in een meer natuurlijke houding komt te zitten. Ook komt er minder druk op je heupen. Kom  je met je voeten niet bij de grond? Gebruik dan een krukje of een stapel boeken om je voeten op te zetten!

Het is ook belangrijk dat je zit met je kin omhoog. Veel van ons kijken de hele dag omlaag naar ons computerscherm. Het is verstandig om je scherm of laptop ook op een verhoging te plaatsen waardoor de bovenkant van het scherm op ooghoogte is. Hierdoor komt je hoofd in een meer natuurlijke positie terecht. Als laatste is het van belang om de hoogte van je bureau te controleren. Hierbij moet je kunnen zitten terwijl je armen neutraal langs je lijf hangen, zonder dat je je schouders hoeft op te trekken. Kun je je bureau niet omlaag verstellen? Ga dan iets hoger zitten! En vergeet dan niet het opstapje onder je voeten.

Uiteraard is het naast het creëren van je ideale werkplek ook belangrijk om je lichaam te
blijven bewegen en krachttraining te doen. Daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres!


Terug naar overzicht
Artikel details
Categorie
Algemeen
Datum
4 mei 2021
Leestijd
3 minuten